Lystikkäät lempparitNo niin, nyt olisi vuorossa oma top 10 -listaukseni Lystikkään kodin (reilulta) kymmeneltä vuodelta. Listaan mahtuu niin neulontaa ja kudontaa kuin virkkausta ja askarteluakin. Ajattelin nostaa tähän jokaiselta vuodelta yhden suosikkikäsityön. Joillekin vuosille olisi ollut useampikin lempparipostaus tyrkyllä, jolloin tein valinnan onnistunut kuva edellä.


2013 - Letti

Ensimmäisen vuoden top-postaukseksi valitsin neulekoneella neulomani lettikorun (kuva otsikkokuvana). Tein valinnan lähinnä hauskan kuvan perusteella, sillä koru ei (ole ainakaan toistaiseksi) päässyt käyttöön.
 
 
2014 - +7C
 

Seuraavan vuoden valinta osuu harmaaseen kauluriin. Tämänkin postauksen valitsin pitkälti kuva edellä, mutta villa-alpakka-sekoitteesta neulottu kauluri oli myös vuosia ahkerassa käytössä - niin sisällä kuin ulkonakin.
 
 
2015 - Nimittäin

 
Tämän vuoden kohdalle oli ensin tulossa toinen kauluri, mutta päätinkin nostaa esille blogin askartelupuolta kolmiulotteisen nimipäiväkortin muodossa. Teen paljon kortteja itse ja mielestäni tässä oli erityisen nokkela idea. 


2016 - Ja kissan viikset
 

Vuoden 2016 top-postaukseksi olisin voinut nostaa useammankin käsityön (mm. blogin luetuimpien listalta virkatun raitapussukan), mutta valinta kohdistui itsestään selvästi koko vuoden kohokohtaan: päivään, jolloin tämä vuoden vanha karvapallero muutti meille!


2017 - Väriterapiaa 2/2
 

Vuonna 2017 kokeilin ensimmäisen (ja viimeisen) kerran teemakuukausia. Idea ehkä oli ihan kiva, mutta toteutus tökki. Ihania ja edelleen käytössä olevia käsitöitä vuoden aikana syntyi kuitenkin useampi; kuten tämä värikäs kiikkalaistyylinen matto. Pari vuotta myöhemmin kudoin tälle kesäiselle versiolle vielä tummempisävyisen kaverin talvikäyttöön.


2018 - Liioittelun makua?


Tämänkin vuoden nostoksi suunnittelin ensin yhtä ihan toista käsityötä (kirjovirkattuja tohveleita siis), mutta päädyinkin tähän mustavalkoiseen överimattoon. Kudoin pankin kirjekuoren sisäpuolta muistuttavan maton raidallisella trikookuteella ihan peruspalttinalla, mutta hienostelin lisäämällä valkoiseen loimeen mustia langanpätkiä hapsuihin. Tämän maton tarina päättyi vähän kehnosti sen oltua vain kaksi viikkoa lattialla. Joku nimeltä mainitsematon nelijalkainen oksensi matolle karvapötkylän ja onnettoman kuteen onneton värinkesto tarkoitti sitä, että pesukohtaan (ja sen ympärille) värjäytyi suuri siniharmaa läntti...


2019 - Värisuora


Vuoden 2019 top-listalainen on itse asiassa kudottu jo vuoden 2018 puolella, mutta matto päätyi blogiin vasta kuukausia myöhemmin. Hapsumatto on silti itsestään selvä valinta tälle vuodelle, sillä se tuo aina hymyn huulille, kun sitä ajatteleekin. Tämä voisi oikeastaan olla valintani koko Lystikkään kodin historian suosikkikäsityökseni!


2020 - Väri x väri


Koronavuoden 2020 nostoksi olisin voinut valita muutaman muunkin kässän, muun muassa koko superhauskan joulukalenterin, mutta päädyin kirjovirkattuihin tohveleihin. Virkattuja ja neulottuja aamutossuja vilahteli blogissa vuosien varrella useampiakin malleja, mutta näihin olin erityisen tyytyväinen. Nämä (ja kaikki muutkin) tohvelit olen käyttänyt loppuun ja virkkaan niitä edelleen 1-2 paria vuosittain.
 
 
2021 - Koukkuhommia
 

Vuoden 2021 valinta osui tähän virkkauspostaukseen ensisijaisesti alla näkyvän ruutuviltin ja toissijaisesti kahden muun työn takia. Kirjovirkattu kolmivärinen viltti saattaa olla käsityö, joka on ollut pisimpään kesken ja silti valmistunut. Ensimmäinen merkintä viltistä löytyy blogista heinäkuulta 2019, jolloin sitä oli jo parikymmentä senttiä tehtynä. Viltti valmistui suurten ponnistelujen (ja pitkien taukojen) jälkeen maaliskuussa 2021, eli se oli kesken vähintään 20 kuukautta.


2022 - Kesäpuuhia


Viimeisen kokonaisen blogivuoden top 10 -postaukseksi päätin nostaa kuvan kesäiseltä kudontamaratonilta. Olen jo useana kesänä kasannut omat kangaspuut ensin vanhempieni luokse ja ensimmäisestä koronakesästä lähtien omaan kotiin. Kahtena edeltävänä vuonna, 2023 mukaan lukien, olen pykännyt (uudet, pienemmät) puut pystyyn myös syksyllä/ alkutalvesta. Isoilla Toikilla olen kutonut matot ja muut voimaa vaativat työt ja pienemmillä puilla olen keskittynyt kevyempiin töihin, kuten hartiahuiveihin.


Nyt kun pääsin taas kirjoittamisen vauhtiin, luvassa on vielä yksi eteenpäin kuikuileva postaus, ennen kuin pistän Lystikäs koti -blogin pillit pussiin. Se ei tule huomenna, vaan vasta helmikuun puolella. Siihen asti (ja toki sen jälkeenkin) tuoreita kässäkuulumisia voi seurata IG-tililtäni lystikas_koti.