22. luukku



Kahdeskymmenestoinen luukku pitää sisällään viime hetken joululahjaidean miesten villasukkien muodossa.


Ruutusukat (koko 44-45)

Tarvitset:
Novita 7 veljestä -lankaa n. 150g
ja sukkapuikot 3,5mm.

Luo 56 silmukkaa (14 s/ puikko). Neulo suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 8 kerrosta. Neulo sitten 50 kerrosta ruutupiirroksen mukaan oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Varren korkeus on nyt n. 17cm. Neulo vielä 1. puikon silmukat 4. puikolle toistaen ruutupiirroksen viimeistä kerrosta.

Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan ja aloita kantapää. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo loput s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein,* toista *-* kerroksen loppuun. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 14 kertaa. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita sitten kantapohjan kavennukset jatkaen vahvistettua neuletta. Neulo, kunnes jäljellä on 10 s ja tee ylivetokavennus. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo 8 s nurin ja 2 s nurin yhteen. Käännä työ. Jatka kavennuksia niin, että keskimmäisten s:den määrä pysyy samana. Kun sivujen s:t loppuvat, jaa loput s:t kahdelle puikolle (5+5 s).

Poimi 1. puikolle oikein neuloen kantalapun reunasta 15 s ja puikkojen välistä 1 s. Neulo 2. ja 3. puikon s:t oikein. Poimi 4. puikolle puikkojen välistä 1 s ja kantalapun reunasta 15 s. Työssä on nyt 70 s. Jatka sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset. Neulo 1. puikon lopussa 2 s yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ilman kavennuksia. Tee kavennukset ja neulo 2 välikerrosta. Jatka kavennus- ja välikerroksia neuloen 1 välikrs lisää kavennuskerrosten väliin, kunnes joka puikolla on 14 s.

Jatka sileää neuletta 56 silmukalla, kunnes pohjan pituus kantapää mukaan lukien on n. 24cm. Aloita sitten kärjen nauhakavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja 2. ja 4. puikon alussa 1 s oikein, ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 28 s. Tee kavennukset sitten joka krs, kunne työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljelle jääneiden s:den läpi ja päättele.

Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä kevyesti.