11.5.2015

PalmikkoPaperinaru-kranssi (halk. n. 24cm)

Tarvitset:
Pirkanmaan kotityön paperinarua n. 200g
ja paperiinia n. 5g,
vahvaa alumiinilankaa (halk. 2mm) 1,4m,
rautalankaa,
erikeeper-liimaa (tai muuta vastaavaa liimaa),
sakset ja sivuleikkurit.

Kranssi muodostuu pohjaletistä ja kolmesta pohjan ympärille kiedotusta letistä. Jokaisessa letissä on kolme nippua. Jokainen nippu kannattaa sitoa muutamasta kohdasta esim. langalla, jolloin niitä on helpompi käsitellä palmikoidessa.

Leikkaa letteihin tarvittavat paperinarut:
Pohjaletti
  1. nippu: 10 x paperinaru 1,4m
  2. nippu: 10 x paperinaru 1,4m
  3. nippu: 8 x paperinaru 1,4m + 1 x paperiinilla päällystetty alumiinilanka 1,4m

2. Letti
  1. nippu: 10 x paperinaru 1,5m
  2. nippu: 10 x paperinaru 1,5m
  3. nippu: 10 x paperinaru 1,5m

3. Letti
  1. nippu: 6 x paperinaru 2m
  2. nippu: 6 x paperinaru 2m
  3. nippu: 6 x paperinaru 2m

4. Letti
  1. nippu: 4 x paperinaru 1m
  2. nippu: 4 x paperinaru 1m
  3. nippu: 4 x paperinaru 1m

Pohjaletti:
Leikkaa paperiinista 1,4m pätkä. Avaa paperiinipätkä sileäksi ja levitä liimaa paperiinin sisäpuolelle. Aseta alumiinilanka liiman päälle ja kääri paperiini langan ympärille. Anna kuivua.
Sido letin 3 nippua yhteen rautalangalla n. 1cm:n päästä letin alusta. Leikkaa paperiinista n. 8cm:n pätkä ja avaa se. Levitä paperiinin sisäpuolelle liimaa ja kiedo paperiini letin päähän rautalangan ympärille. Anna liimauksen kuivua ja palmikoi letti. Sido letin loppupää samoin kuin alku.
Kierrä pohjaletti kaksin kerroin itsensä ympäri ja liimaa letin alku- ja loppupää vastakkain kranssin nurjalle puolelle.

Kranssin kokoaminen:
Sido ja palmikoi kolme muuta lettiä samoin kuin pohjaletti. Kieputa letit yksitellen järjestyksessä pohjaletin ympärille. Liimaa lettien päät pohjaletin nurjalle puolelle. Lettien päitä pohjaan liimatessa päät kannattaa kiinnittää rautalangalla kranssiin, kunnes liimaus on täysin kuivunut. Katkaise ja kiinnitä rautalangasta vielä ripustuslenkki kranssin taakse.


Miksi: Tein kranssin äitienpäivälahjaksi äidille. Pohjaletissä käytin alumiinilankaa, koska se taipui letiksi nätimmin kuin ensin kokeilemani samanvahvuinen rautalanka. Alumiinilanka antoi kuitenkin riittävän tuen kranssin pohjaksi.