Vinksin vonksin

 
 
Syyskuusta muodostuikin vähän vaivihkaa varsinainen sukkakuu, kun päätin nostaa pienet jalanlämmittimet myös kuukauden viimeisen postauksen aiheeksi. Tein sinisävyisen sukkasetin lahjaksi serkun elokuussa syntyneelle pojalle ja ajattelin pitkästä aikaa julkaista sukkiin myös ohjeen. Silmukkamääriä ja sukkien kokoja jouduin tosin yhdistelemään monesta lähteestä, joten en ole ihan varma miten hyvin koot pitävät paikkansa.


Sukkasetti vauvalle ja taaperolle (koot 17-18-20-21)
 
Tarvikkeet:
Fingering-vahvuista lankaa n. 20g (pääväri) ja n. 10g (tehosteväri),
sukkapuikot 2,5mm

Luo tehostevärillä 44-44-48-48 silmukkaa ja jaa s:t neljälle puikolle (11-11-12-12 s/puikko). Neulo 1 s oikein kiertäen, 1 s nurin -joustinneuletta n. 2cm. Katkaise lanka, ota työhön pääväri ja aloita mallineule. Neulo mallineuletta, kunnes varren pit. on n. 6-7-8-9cm. Neulo mallineuletta vielä seuraavan kerroksen 3. puikon loppuun, katkaise lanka ja ota työhön tehosteväri.
 
Neulo sitten tiimalasikantapää ilman välikerroksia 1. ja 4. puikon s:illa ja jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan. Siirrä 1. puikon s:t 4. puikolle ja neulo kantapää sileänä neuleena, eli neulo oikean puolen krs:t oikein ja nurjan puolen krs:t nurin.

Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 1 s. Käännä työ ja tee langankierto puikon takaa eteen. Neulo seuraava s nurin painaen langankiertoa puikkoa vasten, ettei lk pääse aukeamaan. Edellisellä krs:lla neulomatta jätetyn s:n ja langankierron väliin jää nyt selvä rako. Jatka nurjia s:oita, kunnes jäljellä on 1 s. Käännä työ ja tee langankierto puikon edestä taakse. Neulo seur. s oikein. Ed. krs:lla neulomatta jätetyn s:n ja langankierron väliin jää jälleen selvä rako. *Jatka neulomista, kunnes jäljellä on 2 s ennen ed.krs:lla jäänyttä rakoa. Käännä työ ja tee langankierto puikolle.* Toista *-*, kunnes kantapään molemmissa sivuissa on 7-7-8-8 rakoa ja olet tehnyt viimeisen langankierron oikean puolen alkuun.

Aloita sitten kerrosten pidentäminen. *Neulo oikein, kunnes vas. puikolla on jäljellä 1 s ennen ed. krs:n rakoa. Nosta 1 s kuin neuloisit sen nurin. Nosta raon toiselta puolelta vielä 1 s kuin neuloisit sen oikein. Siirrä nostetut 2 s takaisin vas. puikolle ja neulo ne oikein yhteen. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta ja neulo nurin, kunnes vas. puikolla on jäljellä 1 s ennen rakoa. Neulo rakoa edeltävä ja sitä seuraava s nurin yhteen. Käännä työ ja nosta 1 s neulomatta.* Toista *-*, kunnes kantapään mol. sivuissa on jäljellä 1 rako ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen krs:n.

Käännä työ, nosta 1 s neulomatta ja neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 1 s ennen rakoa. Nosta ja neulo s:t yhteen kuten edellä, mutta älä käännä enää työtä. Kantapään viimeinen krs neulotaan työn kaikilla s:illa. Vaihda työhön pääväri ja neulo mallineuletta 2. ja 3. puikon s:illa. Neulo 4. puikon alussa vielä 2 s oikein yhteen. Kaikki kantapään raot on nyt neulottu umpeen ja työssä on 44-44-48-48 s.

Jaa kantapään s:t jälleen kahdelle puikolle. Neulo 1. ja 4. puikon s:illa sileää neuletta oikein ja jatka 2. ja 3. puikon s:illa mallineuletta, kunnes pohjan pit. on n. 7,5-8,5-9-10cm. Vaihda työhön vielä kerran tehosteväri, neulo 1 krs oikein ja aloita sitten kärjen nauhakavennukset.

Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja 2. ja 4. puikon alussa 1 o, ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 24-24-28-28 s. Tee kavennukset sitten joka krs, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljelle jääneiden s:den läpi ja päättele.

Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä sukat kevyesti.
 
 

Kommentit