Väriterapiaa 1/2
Elokuun kolmas (ja samalla viimeinen) käsityöjuttu tulee kahdessa osassa. Kuten joku ehkä otsikkokuvasta arvaakin, kudoin tyynyn ja ryijyn lisäksi maton. Tarkemmin ottaen kiikkalaistyylisen raitamaton. Tämän viikon postaus keskittyy esivalmisteluihin ja ensi viikolla on sitten luvassa kudontaohje sekä kuva valmiista matosta.
1. Noin kymmenesosa käyttämistäni kuteista oli valmiita ostotrikookuteita, mutta suurimman osan leikkasin (useamman kesän aikana) itse vanhoista trikoopaidoista. Leikkasin ensin etu- ja takakappaleet erilleen eli kaikki saumat pois.
2. Sitten leikkasin kappaleista edestakaisin yhtenäistä räsykudetta. Kuteen leveys oli materiaalin paksuudesta riippuen n. 1,5-3cm.
3. Pyöristin kuteen käännöskohdat vielä ennen kerimistä.
4. Suunnittelin maton värijärjestyksen yksi sukkulalle mahtuva kerä kerrallaan. Yritin sommitella värit siten, että tummat ja vaaleat värit sekä murretut ja kirkkaat sävyt vaihtelivat tasaisesti, eikä mattoon tulisi esim. laajoja vaaleita alueita. Jokaiseen kerään tuli 21-22 kuteenpätkää ja yhden pätkän pituus oli n. 150cm + ylimenevä osuus seuraavaan käännöskohtaan.
5. Yhdistin pätkät napinläpitekniikalla eli ohensin yhdistettävien pätkien päät, leikkasin päihin pienet reiät ja pujotin kuteet toistensa läpi.
6. Teippasin päiden ohennuksesta syntyneet suikaleet värijärjestyksessä leveään maalarinteippiin samalla, kun kerin yhdistetyt pätkät kerälle.
7. Numeroin valmiit kerät maalarinteipin palalla. Kerien painot vaihtelivat noin 120-140 gramman välillä.
8. Maalarinteippiin teipattujen kuteenpätkien avulla pystyin sommittelemaan seuraavia keriä niin, etteivät samat sävyt tai värijärjestykset toistuneet peräkkäisissä kerissä.