Seinäruusu - osa 4 (ja 5)



Viimeistä (ja toiseksi viimeistä) viedään! Vuorossa ovat siis seinätekstiilin neljäs ja viides paneeli, jotka toteutin laakapistoilla kirjomalla. Matala "välipaneeli" oli tosin jäädä tekemättä, sillä rupesin arpomaan lankojen ja värien kanssa. Olisin halunnut käyttää tässäkin paneelissa yhden langan kahta väriä, mutta minulla oli käytettävissä vain toimiva väriyhdistelmä tarkoitukseen sopimattomasta langasta tai toimimaton väriyhdistelmä sopivasta langasta. Lopulta päädyin kompromissiin ja valitsin osioon kaksi väreiltään ja laadultaan yhteensopivaa, mutta eri merkkistä, lankaa.

Alla vielä tiivistelmä kahden viimeisen paneelin tekemisestä. Ensi viikolla onkin sitten tiedossa enää palojen yhdistelyä ja seinätekstiilin viimeistelyä.

1. Alimman paneelin pohjakankaan koko määräytyi yläosan paneelien yhteenlasketun leveyden mukaan. Laskin kankaan alareunaan tavallista leveämmän saumavaran (syystä joka paljastuu ensi viikolla ;)) ja leikkasin kankaasta suorakaiteen mallisen palan. Huolittelin reunat kahdella siksak-ompeleella.

2. Tällä kertaa en piirtänyt kuviota kankaaseen vaan laskin ainoastaan ruutuja. Aloitin kirjomisen paneelin kärjestä ja lisäsin kuvion leveyttä kolmella ruudulla jokaisen rivin molemmissa päissä, kunnes kuvio oli sopivan leveä. Yhden rivin korkeus oli kolme ruutua ja kirjoin laakapistot kaksinkertaisella langalla.

3. Päättelin langanpäät (sekä alku- että loppupäät) jo kirjoessani pujottamalle ne valmiiden rivien sisään.

4. Leikkasin ja siksakkasin paneelin "alareunat" muotoonsa vasta viimeisenä.

5. Toiseksi alimman paneelin leveys määräytyi samoin kuin alimman osan, mutta korkeuden määrittelikin jäljellä olevan pohjakankaan korkeus. Jouduin nipistämään saumavaratkin minimiin, jotta sain paneelin kuviosta edes kolme senttiä korkean. Huolittelin kankaan reunat myös tällä kertaa siksakilla.

6. Tähänkään kankaaseen en piirtänyt kuviota, vaan seurailin sitä tarpeen mukaan ruutupiirroksesta. Kirjoin kolme ruutua korkeat rivit ensin mustalla ja täydensin ne sitten petroolinsinisellä. Päättelin langanpäät työn edetessä valmiiden rivien sisään.

Alimpaan paneeliin käytin Taito Pirkanmaan paksua Pirkka-lankaa. Langan lähtöpaino jäi kirjaamatta (hups), joten en osaa sanoa sille tarkkaa menekkiä. Ainakaan siihen ei kulunut yli 50 grammaa, sillä sen verran painaa valmis paneeli pohjakankaineen kaikkineen. Toiseksi alimpaan paneeliin käytin Taito Pirkanmaan mustaa Sirkka-ryijylankaa ja Gjestalin petroolinsinistä Vestlandsgarn-villalankaa. Molempia lankoja kului n. 6 grammaa.