Pitsi pitsiHarmaat pitsisukat (koko 38-39)

Tarvitset:
Taito Pirkanmaan Roosa nauha tai Kirjo-Pirkka –lankaa n. 70g,
sukkapuikot 2,5mm,
sakset ja silmäneulan.

Luo 64 silmukkaa neljälle sukkapuikolle (16 s/ puikko) ja sulje renkaaksi. Neulo 1 s oikein, *2 s nurin, 2 s oikein,* toista *-* vielä 14 kertaa, 2 n, 1 o. Neulo joustinneuletta n. 4cm. Neulo vielä 16 s joustinneuletta, 32 o, 16 s joustinneuletta. Aloita sitten mallineule. Jatka 1. ja 4. puikolla joustinneuletta ja neulo 2. ja 3. puikolla mallineuletta.

Mallineule:
1. krs: Neulo 1 o, *ylivetokavennus, langankierto, 1 o takareunastaan, langankierto, 2 o yhteen,* toista *-* vielä 5 kertaa, 1 o.
2. krs: Neulo 1 o, * 2 o, 1 o takareunastaan, 2 o,* toista *-* vielä 5 kertaa, 1 o.

Neulo mallineuletta kunnes varren korkeus on n. 16cm ja olet viimeksi neulonut 2. krs:n. Neulo sitten timanttikantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla.

Timanttikantapää:
Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle ja jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan. Käännä työ ja nosta 1. s nurin neulomatta kiristäen lankaa siten, että puikolla näyttää olevan 2 s (käsitellään kuitenkin yhtenä s:na). Neulo loput s:t nurin. Käännä työ ja nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo loput s:t oikein, kunnes jäljellä on edellisellä krs:lla nostettu s ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo loput s:t nurin, kunnes jäljellä on edellisellä krs:lla nostettu s ja käännä työ. Jatka lyhennettyjä kerroksia kuten edellä, kunnes keskellä on 8s. Neulo seuraavaksi 2 krs:ta kaikilla 64 s:lla. Neulo 1. ja 4. puikon s:t oikein ja jatka 2. ja 3. puikon silmukoilla mallineuletta. Neulo kantapään keskimmäiset 8 s oikein (nostetut s:t jäävät siis neulomatta) ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo 7s nurin. Käännä työ ja nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo keskimmäiset s:t oikein mukaan lukien ed. krs:lla nurin nostettu s ja sitä seuraava s. Käännä työ ja nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset s:t nurin mukaan lukien ed. krs:lla nurin nostettu s ja sitä seuraava s.
Toista, kunnes kaikki nostetut s:t ovat mukana työssä. Jaa kantapään 32 s:a jälleen kahdelle puikolle.

Jatka sileää neuletta 1. ja 4. puikon silmukoilla ja mallineuletta 2. ja 3. puikon silmukoilla. Neulo kunnes pohjan pituus on n. 20cm ja olet viimeksi neulonut mallineuleen 2. krs:n.

Aloita sitten kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen, 1 s oikein ja 2. ja 4. silmukan alussa 1 s oikein, ylivetokavennus. Tee kärkikavennus joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 16 s. Katkaise lanka, pujota jäljellä olevien s:den läpi ja päättele.

Neulo toinen sukka samoin ja höyrytä kevyesti.


Miksi: Neuloin sukat 30-v lahjaksi serkulleni, joka erehtyi kehumaan eräitä tekemiäni sukkia. Jouduin arvaamaan koon, mutta ilmeisesti se oli mennyt abauttiarallaa suurin piirtein oikein.