Ruskea ja valkoinen



Värit ovat kirpputoriostosten... Nyt on siis niiden kuun alussa lupailemieni kirppislöytöjen vuoro. Niitä ei olekaan näkynyt blogissa muutamaan hetkeen - ainakaan omana erillisenä juttunaan.

Ensimmäisen löydön, eli ruskean puukulhon, tein keväällä Akaan kirpputorikeskuksesta Kylmäkoskelta. Pikkukulho maksoi kokonaiset 1,50 euroa ja nyt se pitää rannekelloa ynnä muuta pikkutavaraa lähtövalmiudessa eteisessä. Päädyimme kirpparille (ensimmäistä kertaa ikinä muuten), kun olimme palaamassa Urjalan Wanhalta Marilta. Kirpputori-keskuksessa oli mukavasti myyntipöytiä ja jonkin verran huonekalujakin, joten siellä voisi poiketa toistekin.

Kesän (tai no, ainakin kesäkuun) alussa kävimme pitkästä aikaa Hämeenkyrössä L.A. kirpputorilla. Kirppiksen pöydät ovat yleensä täynnä ja siellä on aina tarjolla myös mielenkiintoista, oikeasti vanhaa, tavaraa. Usein Hämeenkyröstä tulee poistuttua tyhjin käsin, mutta tällä kertaa tein löytöjä oikein kaksin kappalein. Heti kirppiskierroksen alussa silmiini osui yksinkertainen, kannellinen keramiikkapurkki. Seitsemän ja puolen euron hinnallaan esine venytteli itselleni asettamaa viiden euron hintakattoa, mutta keksin purnukalle heti käyttöä puukulhon parina ja pienten korujen piilona.

Valkeaan varjostimeen en kiinnittänyt ensin mitään huomiota. Väistellessäni lattiavalaisinta toistamiseen kirpparin kapealla käytävällä, pysähdyin kuitenkin katsomaan sitä tarkemmin. Varjostin oli itseasiassa melko laadukkaan näköinen. Sen vekit muodostuivat monesta taitoksesta ja sen sauma oli ommeltu, eikä esimerkiksi liimattu. Valaisimen jalka sen sijaan näytti kömpelöltä. Ikään kuin varjostin ja sen valkoinen jalka eivät olisi kuuluneet yhteen. Pohdin voisiko varjostin olla Le Klintin, jonka valaisimista olin kuukausia aiemmin nähnyt Youtube-videon. Toisaalta mietin, että mitä jos se onkin vain joku Ikean vanhempi malli.

Valonlähteen kymmenestä eurosta kuuteen euroon pudotettu hinta ei kuulostanut kovin pahalta, joten päätin ottaa riskin. Kotiin päästyämme ryhdyin heti selvittämään varjostimen alkuperää. Päällisin puolin se näytti Tage Klintin suunnittelemalta Le Klint 1:ltä, mutta en löytänyt mistään kuvia varjostimen sisuksista asian varmistamiseksi. Otin jalastaan irrotetun varjostimen vielä tarkempaan syyniin ja silloin huomasin: varjostimen sisäpuolelle sauman viereen oli painettu "Made in Denmark Le Klint"! Wuhuu, kerrankin löysin kirpputorilta designia ilman, että se lukisi hintalapussa kissan kokoisilla kirjaimilla!



Ps. Hoksasin juttua kirjoittaessani, että myös kuvissa taustana käyttämäni pöytä on kirppisostos muutaman vuoden takaa. Tarkempi tarina siitä löytyy täältä :)

Pps. Ja se jalka. Se paljastui aidoksi ikealaiseksi!