24.1.2017

HelmeeHelmipipo (pipon ymp. n. 53cm)

Tarvitset:
Svarta Fåret Ulrika -lankaa n. 90g,
lasihelmiä ja ompelulankaa,
ohuen silmäneulen sekä
sukkapuikot 3,5mm.

Pujota neulansilmään lyhyt pätkä ompelulankaa ja solmi langanpäät yhteen. Pujota ompelulangan läpi neulelangan pää ja pujota helmiä neulan avulla lankaan. Helmiä kannattaa pujottaa heti reilusti, sillä niitä ei voi lisätä kesken työn katkaisematta lankaa.

Luo 112 silmukkaa (28 s/ puikko) ja yhdistä renkaaksi. Neulo sileää neuletta oikein 10 kerrosta ja 1 krs nurin. Neulo 2 krs oikein ja aloita sitten helmien neulominen työhön. Vedä 1 helmi kerrallaan langan juureen ja neulo helmi oikein silmukan etureunaan eli puikon etupuolelle. Neulo esim. 4 helmeä yhteen kerrokseen (1 helmi/ puikko) ja sijoittele helmet vaihteleviin kohtiin puikoilla. Neulo sitten 2 krs ilman helmiä. Neulo helmikerroksia ja välikerroksia, kunnes pipon korkeus alareunan nurjasta krs:sta on n. 15cm.

Aloita sitten päälaen kavennukset jatkaen samalla helmien lisäämistä kuten edellä. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee kavennukset joka toinen krs, kunnes työssä on jäljellä 48 s (12 s/ puikko). Tee kavennukset sitten joka krs, kunnes työssä on jäljellä 12 s (3 s/ puikko). Katkaise lanka, pujota se jäljelle jääneiden s:den läpi ja päättele. Ompele alareuna nurjalle ja höyrytä pipo kevyesti.


Miksi: Neuloin pipon siskontytölle joululahjaksi. Pahoittelut hölmöstä otsikosta; se tuli ensimmäisenä mieleen, enkä keksinyt parempaakaan! ;)