9.6.2014

Tuftaten ja leikaten 2/2


Tuftaustyö askel askeleelta


Tuftaukseen tarvitset:
Tuftauskehikon,
tuftauskankaan,
tuftauslaitteen,
langat sekä
sakset.

Anna tuftauslaitteen edetä tuftatessa pakottamatta. Voit aloittaa tuftauksen esimerkiksi työn keskeltä ja edetä kohti reunoja. Jätä nukkarivien väliin muutama millimetri tyhjää. Mitä tiheämmässä rivit ovat, sitä tuuheampi lopputulos. Voit myös vaihdella nukan pituutta työn eri alueilla, jolloin saat kolmiulotteisemman pinnan.

Tuftausta helpottaa, jos saat langat kulkemaan yläkautta esim. katosta roikkuvan renkaan läpi. Tällöin langat eivät loju työn päällä ja ole työskentelyn tiellä.Tuftauskangasta kannattaa aina välillä kiristää, jos se tuntuu löystyvän kehikossa.

Itse tuftasin väri kerrallaan, jolloin lankoja ei tarvinnut vaihdella jatkuvasti. Omassa työssäni nukan pituus pysyi koko ajan samana, noin 2cm:n pituisena. Langanmenekki riippuu työn koosta, langasta, rivien tiheydestä ja nukan pituudesta. Omaan 29x29cm -kokoiseen työhön meni lankaa noin 200g.


Viimeistelyyn tarvitset:
Maitoliimaa ja muovilastan (esim. nuolijan),
suojamuovia,
sakset.

Kun tuftaus on valmis, suojaa pöytä kehikon alapuolelta muovilla. Levitä maitoliimaa lastalla kauttaaltaan työn nurjalle puolelle tuftatulle alueelle. Oman työni (29x29cm) liimaukseen maitoliimaa kului noin 1,5dl.

Anna liiman kuivua täysin, ennen kuin irrotat työn kehikosta. Valkoinen liima on kuivuttuaan läpikuultavaa ja kiiltävää. Leikkaa nukka auki työn oikealla puolella ja tasoita samalla mahdolliset epätasaisuudet. Voit myös jättää nukan lenkille tai leikata vain osan nukista auki.

Työstä tuftattu työsi mieleiseesi muotoon esim. tauluksi tai tyynyksi. Omasta työstäni tuli taulu, jonka asetin Ikean Ribba-laatikkokehykseen. Nukka tulee läpi kehyskartongin aukosta ja pitää tuftaustyön paikallaan ilman muuta kiinnitystä. Ylimääräinen tuftauskangas jää kehyskartongin ja taustalevyn väliin.