2.6.2014

Tuftaten ja leikaten 1/2


Tuftaustyö askel askeleelta


Luonnosteluun tarvitset:
Hieman valmista työtäsi suuremman paperin,
kynän ja värikyniä,
tussin sekä
suunnitelman.

Tuftaustyötä suunnitellessa pitää huomioda, että tuftauskehikon koko määrää työn koon. Tuftauskehikon sisäpuolen reunojen ja työn väliin pitää jäädä pari senttiä tyhjää kangasta (esim. jos kehikon koko sisäreunoista mitattuna on 40x40 cm, työn maksimikoko on 36x36cm).

Piirrä suunnitelmasi luonnollisessa koossa paperille ja vahvista ääriviivat tussilla. Voit myös värittää luonnoksesi ja käyttää sitä työohjeena tuftatessa. Hyvin pienet ja/tai terävät yksityiskohdat "pehmenevät" tuftatessa. Huomioi myös, että valmis työ on luonnoksesi peilikuva.


Alkuvalmisteluihin tarvitset:
Luonnoksen,
tuftauskankaan,
tussin,
nuppineuloja sekä
tuftauskehikon.

Pingota tuftauskangas tuftauskehikon päälle. Voit halutessasi huolitella kankaan reunat siksakilla ennen pingotusta liestymisen estämiseksi. Aseta luonnos kankaan keskelle kehikon alapuolelle kuvapuoli kankaaseen päin ja kiinnitä nuppineuloilla. Jäljennä kuva tussilla kankaaseen ja poista paperi ennen tuftauksen aloitusta.

Voit myös tuftata "vapaalla kädellä" suoraan kankaaseen ilman luonnosta.


Lankasekoituksiin tarvitset:
Työhön tulevat langat

Yhteen nukkaan tulee aina useampi lankaa. Yhteen nukkaan voit käyttää yhtä lankalaatua tai montaa eri laatua (esim. villaa, pellavaa ja puuvillaa). Nukka voi olla yksivärinen, monivärinen tai sisältää yhden värin eri sävyjä. Voit käyttää myös lankoja vain yhdestä kerästä, jolloin jaat sen useampaan pieneen kerään.

Omassa tuftaustyössäni käytin kolmea eri väriä: mustia alueita varten yhtä lankasekoitusta, lohenpunaisia ja petroolinsinisiä alueita varten kahta sekoitusta. Yhdessä nukassa minulla oli 3-4 vahvempaa lankaa ja 1-3 ohuempaa lankaa. Mitä ohuemmat langat, sitä enemmän lankoja pitää olla yhdessä nukassa.


P.s. Tuftausohjeen toinen osa tulossa ensi viikolla! :)